Ένα κακοποιητικό άτομο παρακολουθεί όλα όσα κάνετε. Παρακολουθεί πού βρίσκεστε και με ποια άτομα είστε ανά πάσα στιγμή. Σας εμποδίζει ή σας αποθαρρύνει από το να βλέπετε φιλικά πρόσωπα, την οικογένεια ή να πηγαίνετε στη δουλειά ή το σχολείο

Ένα κακοποιητικό άτομο απαιτεί να απαντάτε μπροστά του τα εισερχόμενα μηνύματα στο κινητό ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και σε τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ απαιτεί να γνωρίζει τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, email και άλλους λογαριασμούς.

Ένα κακοποιητικό άτομο ως σύντροφος μπορεί να προβαίνει συχνά σε σκηνές ζηλοτυπίας και να σας κατηγορεί συνέχεια ότι το απατάτε. Μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε τα χρήματα σας ή τη χρήση φαρμάκων και αντισυλληπτικών. Μπορεί να προσπαθήσει να λαμβάνει καθημερινές αποφάσεις εκ μέρους σας, όπως τι να φορέσετε ή τι να φάτε.

Μπορεί να προβαίνει σε συμπεριφορές προσβλητικές ως προς την εμφάνιση, τη νοημοσύνη ή τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί να προσπαθήσει να σας ταπεινώσει μπροστά σε άλλους και να προσπαθήσει να καταστρέψει περιουσιακά σας στοιχεία ή ακόμα και πράγματα που αγαπάτε.
Ένα κακοποιητικό άτομο μπορεί να ενεργήσει με θυμό ή να έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά, χωρίς να γνωρίζετε τι μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα. Μπορεί να σας κατηγορήσει για τα βίαια ξεσπάσματά του και να κάνει χρήση ψυχολογικής ή/και σωματικής βίας ή και απειλής βίας σε εσάς προσωπικά ή μέλη της οικογενείας σας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ή κατοικίδιων ζώων.

Μπορεί να κάνει χρήση σωματικής βίας, όπως χτύπημα, ξυλοδαρμό, σπρώξιμο, γροθιά, κλωτσιά ή δάγκωμα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όπλο εναντίον σας.

Μπορεί να είναι σεξουαλικά κακοποιητικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ή άλλης καταναγκαστικής σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να θεωρήσει εσφαλμένα ότι η συγκατάθεση σε μια παρελθοντική σεξουαλική πράξη του δίνει το δικαίωμα να την επαναλάβει στο μέλλον. Μπορεί επίσης να θεωρήσει εσφαλμένα ότι η συγκατάθεση για μία δραστηριότητα σημαίνει συναίνεση για αυξημένα επίπεδα οικειότητας. Για παράδειγμα, ένα κακοποιητικό άτομο μπορεί να υποθέσει ότι ένα φιλί πρέπει να οδηγεί οπωσδήποτε σε σεξουαλική συνεύρεση.

Ένα κακοποιητικό άτομο μπορεί να απειλήσει ότι θα σας παραπέμψει στις αρχές για παράνομη δραστηριότητα, αν αναφέρετε την κακοποίηση ή αν αντισταθείτε.